Dry Needling voor de juiste spierbalans.

Dry Needling wordt gebruikt in de fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van spierklachten en de spierbalans. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren snel en effectief kunnen worden ontspannen. Meestal is de verbetering direct voelbaar en de resultaten zijn in combinatie met gerichte oefeningen veelbelovend.

Oorzakelijke factoren van spierverhardingen zijn:

  • Door een acuut moment, na een verkeerde beweging of trauma
  • Chronisch door langdurig verkeerde houding en beweging
  • Langdurige overbelasting bij sporters
  • Langdurige afwezigheid van beweging, na gips, brace of sling
  • Psychologische factoren zoals stress

Klachten kunnen zich uiten door pijn ter plekke in een spier, met of zonder uitstraling, bewegingsbeperkingen in gewrichten, stijfheid, verminderde kracht, pijnklachten in pezen en aanhechtingen, pijn ontwijkend gedrag, tintelingen en pijn in de arm of been.

Het inbrengen van het naaldje voel je niet of nauwelijks. Wanneer de spierknoop wordt geraakt krijg je een aanspanning of 'twitch'. Dit gaat heel snel en kan soms wat pijnlijk aanvoelen. Als daarbij je ´herkenbare´ pijn ervaren wordt, dan is de kans groot dat de dry needling behandeling een positief effect oplevert. Er kunnen nareacties ontstaan zoals stijfheid, zwaar gevoel, moeilijke coördinatie en dat je je soms een beetje naar voelt. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

De verklaring van het effect van dry needling is gebaseerd op basis van fysiologie en biochemische processen. De reactie van het naaldje in een spierverharding is een onwillekeurige aanspanning van die spier. Het gevolg van die spieraanspanning is juist ontspanning. Dit kennen we ook uit de sport, na een aanspanning volgt een diepere ontspanning.